woensdag 25 juni 2014

Dag 7: de prachtige gebouwen en gevels van Pest

Ook vandaag slapen we weer lekker uit, het is tenslotte vakantie en we duiken elke avond laat in bed. Dat ritme bevalt ons overigens wel, al is het nieuw. Het is kwart voor 10 als ik uit bed rol, Natasja volgt vandaag iets later. We ontbijten met yoghurt en brood, nieuwe boodschappen zijn vandaag niet nodig. Dan werk ik even aan de blog en doen we ons badkamerritueel. 

Even na 12 uur gaan we op pad, met de metro naar het begin van Andrassy boulevard. Daar liggen een paar mooie gebouwen die we graag willen bekijken. In Budapest kijk je sowieso veel omhoog merken we, want door de hele stad vind je de meest prachtige gevels. We stappen uit de metro bij het Opera gebouw en daar kijken we uitgebreid rond. Wat een mooi gebouw, en de hal is zelfs nog mooier. De Habsburgers onderscheiden zich behalve door de mooie gevels en rijke versieringen aan daken ook door de enorm kleurrijke plafonds met prachtige schilderingen. We kijken onze ogen uit. Omdat het Terror museum is gesloten vandaag nemen we in plaats daarvan een rondleiding in dit gebouw en daarvan krijgen we geen spijt. 






Het is een prachtig gebouw met een schitterende operazaal waar nog steeds volop uitvoeringen te zien en te horen zijn. De akoustiek schijnt hier geweldig te zijn, maar daarvan hebben wij niets gehoord. Wel maakt de rijkdom weer veel indruk, en ook de kleurrijke versiering van het gebouw aan de binnenkant. De camera maakt weer overuren hier. Het is heerlijk dat je in Budapest gewoon overal foto's mag maken, en vaak ook met statief. Dat was vorig jaar in Sofia wel anders. We krijgen veel te zien, niets blijft bespaard. Ook de loge van de vroegere koningin mogen we bekijken, en de privé ruimte die ze daar had. 










Na de rondleiding nemen we plaats op een terrasje in de zijstraat. Daar eten we een salade en een pasta. De pasta smaakt prima, de salade laten we grotendeels staan. Beetje vreemde combinatie zoals die was opgemaakt, niet ons ding. Maar ach, het is de eerste keer dat ons dat gebeurt deze week. Geen ramp dus. Daarna wandelen we verder, waarbij we af en toe een kijkje nemen in een zijstraat. Daar vinden we ook een ijssalon waarvoor de locals in de rij  staan, en uiteraard sluiten we daarbij aan. Ik ben helemaal gelukkig want ze hebben er mijn favoriete smaak: After Eight. Verder hebben ze nog een paar heel vreemde smaken, zoals een cabernet sauvignon en camembert. Beetje vreemd..... maar onze ijsjes smaken heerlijk!

Langs de Andrassy boulevard vind je de meest bijzondere gebouwen, en weer veel prachige gevels. We kijken onze ogen uit en maken her en der foto's van de pracht die we passeren, zover dat gaat met al het verkeer en de bomen. Met recht een mooie boulevard genoemd. We kijken voornamelijk de lucht in hier, zo typerend voor Budapest. 








We passeren een mooie gevel met daarachter een moderne boekenwinkel en nemen een kijkje, erg mooi gemaakt. Ik zie bovenaan de roltrap een beschilderd plafond erdoorheen piepen en dus gaan we daar ook even een kijkje nemen. Daar blijkt een café te liggen dat werkelijk een parel is in de omgeving. Wat een pracht alweer, en wat een mooi cadeautje. Ook hier mogen we weer uitgebreid foto's maken. 




De metrolijn onder Andrassy boulevard is de oudste van Budapest, en zelfs de oudste van het europese vasteland. De stations van deze lijn zijn allemaal prachtig gerestaureerd, en in één daarvan nemen we een kijkje, maar het is ongeveer hetzelfde als het station dat we eerder al eens fotografeerden. Mooi is het wel! We nemen hier de metro naar het Heldenplein, een paar haltes verderop.




We fotograferen het plein en de mooie gebouwen eromheen en wandelen dan even het park in, naar het kasteel. Dat blijkt een allegaartje aan bouwstijlen te bevatten, wel grappig. Niet super bijzonder. Het was even een leuke wandeling. Als we daarmee klaar zijn, nemen we de metro weer terug naar ons appartement waar we camera en bepakking achterlaten. We frissen ons even op en gaan dan op pad naar Corvin, waar een klein winkelcentrum ligt. Het is vlakbij ons appartement, ook weer 2 haltes met de metro. 




Het is een modern maar klein winkelcentrum, maar toch weer een ander aanbod dan elders. We slagen allebei weer goed. Ik vind 2 paar schoenen en Natasja 1 paar. Ik slaag hier eindelijk voor leuke marinekleurige schoentjes waar ik al heel lang naar opzoek ben, om te combineren met mijn zakelijke outfits. Blij! Om 9 uur gaan de winkels weer dicht, dus zoveel tijd hadden we niet, maar toch nog genoeg blijkbaar. Wat wel grappig is, is dat mensen hier echt de winkels uit gesmeten worden rond sluitingstijd. De ingang wordt zo'n 5-10 minuten tevoren al flink gebarricadeerd en de winkelbediendes worden ronduit onvriendelijk. Stel je voor dat je 5 minuten later bent.... hahaha.

Na het winkelen nemen we de metro weer terug en we gaan 1 stop verder dan ons eigen appartement, naar het plein waar allemaal restaurantjes liggen. Het is onze laatste avond in Budapest en we hebben zin om nog even lakker op het terras te zitten en uitgebreid te eten. Het is heerlijk weer, en vandaag was het zelfs heel erg warm en benauwd met een temperatuur net over de 30 graden. 's Avonds profiteren we daarvan omdat het zo lang warm blijft. We vinden wel een heerlijk terras, maar dat blijkt helemaal vol te zitten. Het laatste vrije tafeltje bevindt zich naast het orkest dat live speelt. En hoewel heel gezellig, is het onmogelijk om daar een gesprek te voeren. Uiteindelijk eindigen we dan bij dezelfde Italiaan waar we gisteren zo lekker hebben gegeten. We nemen een fles wijn vandaag, een heerlijk voorgerecht dat we delen -carpaccio en vitello tonato- en als hoofdgerecht nemen we de reuzengarnalen in een tomatensaus met daarbij gegrilde groenten, salade en rozemarijn-aardappeltjes. Opnieuw is het echt superlekker, we smullen ervan en likken onze vingers erbij af. Goede keuze voor het laatste dineetje hier. We zitten uiteindelijk ruim 2 uur op het terras en gaan als laatsten weg hier. 

 



Ons appartement ligt om de hoek en daar buiken we nog even uit. We kopiëren de foto's van vandaag, hebben nog wat sociale contacten. Natasja gaat om 1 uur naar bed, ik volg een half uurtje later ongeveer. 


1 opmerking:

  1. De opera is idd prachtig! Wij hebben daar toen 's avonds voor geen geld een voorstelling gezien. Ben je in House of Terror binnen geweest?
    Wat eten jullie lekker trouwens elke dag!
    Heel leuk om je verhalen te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen