maandag 23 juni 2014

Dag 6: Parlament, shoppen en Buda by Night

Vandaag slapen we weer uit en na een late avond gisteren wordt het weer kwart voor 11 voordat we ongeveer gelijktijdig wakker worden. We gaan lekker douchen en voelen ons een heel stuk fitter dan gisteren. BIj mij is duidelijk iets veranderd tussen gisteren en vandaag, de pijn is een heel stuk minder. De rustdag heeft me goed gedaan, maar ik vermoed dat ook nu de pijnblokkade zijn werk gaat doen die ik heb gekregen in het ziekenhuis de vrijdag voor vertrek naar Budapest. En dat voelt heel fijn!

Na het badkamerritueel werk ik aan de blogs terwijl Natasja voor het ontbijt zorgt. Zij haalt brood en dan ontbijten we weer met vers fruit, brood en yoghurt. Het smaakt opnieuw heerlijk. Rond 2 uur gaan we op pad, we hebben namelijk kaartjes voor de rondleiding in het parlement en die begint om 3 uur. De kaartjes moeten uiterlijk 20 minuten van tevoren worden afgehaald in het Etnografisch museum namelijk. 

We nemen de metro en in no time zijn we in het museum tegenover het parlement, het kost nog geen 5 minuten om de kaartjes af te halen. We nemen daarom maar even plaats in het warme zonnetje bij het water op het plein en vermaken ons met mensen kijken en kletsen. Even voor 3 uur lopen we naar de verzamelplek voor de tour. Hier worden we opgewacht door bewaking en de tourgids. Voordat we het gebouw inmogen, moeten we eerst door de beveiliging en worden onze tassen gescand. De rondleiding start gelijk daarna. Hoewel toegestaan, ben ik vandaag de enige met het statief en ik merk dat ik door de bewaking met argusogen wordt gevolgd. 



Het gebouw is ontzettend mooi, wat een pracht en praal zeg. De tourgids vertelt dat er in het hele gebouw 40kg goud is verwerkt, en dat is ook goed te zien. Ongelooflijk gewoon. Ook de zaal waar het parlement vergadert is vergeven van luxe, we mogen er een kijkje nemen. We zien verschillende zalen en gangen, en zelfs de kroonjuwelen die onder de koepel tentoongesteld zijn mogen we bewonderen, maar niet fotograferen. Hier moeten de camera's uitgeschakeld worden. De meeste indruk op ons maakt het enorme trappenhuis. 





Na de rondleiding worden we weer netjes naar buiten begeleid door de bewaking, die ervoor zorgt dat we ook daadwerkelijk het plein verlaten. We maken dan nog wat foto's van de mooie gebouwen om het plein heen en nemen dan weer de metro terug naar het appartement. Daar laten we onze camera en tas achter, en met een lichte bepakking begeven we ons met de metro 1 halte verder naar Fashion street. Drie keer raden wat we daar gaan doen...... Al winkelend wandelen we terug naar ons appartement. Bij de sunglass outlet vind ik een mooi nieuw brillendoosje voor mijn zonnebril, en dat is ook hard nodig. De huidige viel namelijk helemaal uit elkaar. 



BIj een andere modewinkel vinden we allebei een heel leuke nieuwe tas, spotgoedkoop. Natasja een mooie beige, ik een zwarte met een gezellige kleurenopdruk. Aan het begin van de avond eten we bij de Italiaan op het terras, en dat smaakt heerlijk. Natasja kiest een pasta met tomaat en mozzerella, en ik ga voor een pasta met garnalen en safraansaus en nog wat groenten. Samen delen we een salade erbij. We likken onze vingers erbij af.

En dan moeten we ons eigenlijk nog haasten, want rond 8 uur willen we eigenlijk de metro nemen naar Buda en we moeten ons nog even omkleden voor de koelere avond. Maar het lukt nog aardig. Iets later dan gepland stappen we in de metro en de bus staat bij de halte al op ons te wachten voor het laatste stuk naar het Vissersbastion. Hier willen we vanavond namelijk avondfoto's maken. Maar we hebben een beetje pech. Het mooiste deel van het bastion is namelijk vanavond en morgenavond gesloten vanwege een privéboeking. We lopen in plaats daarvan dan maar de trap af naar beneden, want vanuit de bus heb ik gezien dat je daar een mooi uitzicht hebt op de Matthiaskerk en het bastion. 


Als we die hebben vastgelegd op de gevoelige plaat wandelen we de berg omhoog naar het Buda kasteel om de avondfoto's te maken van het parlement en de Kettingbrug. We vinden enkele mooie plekjes daarvoor en we genieten intussen van het prachtige uitzicht. Daarna wandelen we al fotograferend de berg weer naar beneden, naar de kade van de Donau. Onderaan de berg kopen we een flesje water en neem ik mijn medicijnen in, daarna zoeken we de tramhalte op. De tram brengt ons bijna tot het parlement, we stappen net 1 halte te vroeg uit. Maar tegen een kleine avondwandeling zijn we nog wel opgewassen. Het parlement is prachtig verlicht 's avonds, hier staan we er bijna recht voor. 






Als we klaar zijn nemen we de metro weer terug naar ons appartement. Onderweg bedenken we dat we nog zin hebben in iets lekkers, een mojito van KFC zou er wel ingaan. We lopen daarom nog even de hoek om en naast de heerlijke mojito delen we ook een bak frietjes met z'n tweetjes, met veel mayonaise. Heerlijk! De frietjes zijn hier veel lekkerder, en ook de mayo is lekker zuur zoals we die graag hebben. Heel fout, dat wel, maar daar genieten we juist dubbel door.

 

Het is al kwart over 12 eer we terug zijn in het appartement, waar we nog een afzakkertje nemen. Met een glaasje wijn op de bank kletsen we nog even na, kopieren we de foto's op de harde schijven en surfen we nog even op het wereldwijde web. Om half 2 gaat het licht uit en gaan we lekker slapen.


2 opmerkingen:

  1. Wat mooi zo 's nachts!!!! En het parlement is idd prachtig hé.
    Wat leuk dat jullie zo'n goed weer hebben zeg, de foto's zien er 10 keer mooier uit dan de onze!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig het parlement.
    En mooi zo bij de brug nacht.

    BeantwoordenVerwijderen