donderdag 19 juni 2014

Dag 2: Cultuur snuiven in Budapest op de tweede dag

De dag begint voor ons allebei rond 8 uur, als we bijna tegelijk wakker worden. De eerste nacht was niet geweldig, maar we hebben desondanks redelijk geslapen. Het bed is wat klein en ik maak me erg breed, zeker nu ik met mijn pijnlijke arm en schouder op de rug slaap en mijn arm in een hoek naast me leg. Arme Natasja.....

Na mijn vuurdoop gisteravond heeft Natasja vanochtend ruzie met de douche, die gaat ons nog wat energie kosten de komende week. Maar goed, we hebben water en zeep, dat komt vast wel goed met wat aanpassingen. Na het badkamerritueel gaan we op pad naar de bakker om broodjes te scoren en daarna nog even naar de supermarkt voor wat jus d'orange. De volgende uitdaging is het kopen van 2 weekkaarten voor het openbaar vervoer in de automaat. Het kost wat puzzelen en we moeten 3 keer opnieuw beginnen, maar uiteindelijk lukt het ons zonder hulp. We zijn trots, dat hebben we maar weer mooi geklaard :) Daarna ontbijten we eenvoudig en simpel. De broodjes zijn wat droog, maar smaken op zich niet verkeerd met wat Hollandse kaas en Hongaarse jam. Ik sluit het ontbijt af met mijn portie medicijnen, die aardig uitgebreid is met heel wat pijnstillers voor de nekhernia. Na de eerste middag in de stad gisteren besluit ik de hoeveelheid medicatie op te voeren, de pijn is namelijk behoorlijk heftig weer. Op de pijnpoli hebben we vorige week een plan van aanpak gemaakt voor-het-geval-dat, ik ben dus goed voorbereid.

Na het ontbijt gaan me met een complete fotouitrusting op pad, de St. Stefansbasiliek staat als eerste op het programma. Met de metro zijn we er in een vloek en een zucht, wat gaat dat eenvoudig en snel. Maar voordat we de metro-tunnel uitlopen, maken we eerst nog foto's in het oude metrostation, dat werkelijk prachtig is. En gelukkig ook niet zo druk, dat maakt het fotograferen gemakkelijk. Hoewel we netjes gevraagd hebben of het mocht komt de suppoost na een tijdje toch vertellen dat we ons statief niet mogen gebruiken. Prima, dan pakken we de boel weer in en vertrekken we. 



We lopen eerst een rondje om de prachtige kerk en kijken onze ogen uit op het mooie plein bij de hoofdingang, wat een grandeur! Mooi gerestaureerd ligt hij erbij. Ik schroef mijn 10-stops ND filter op de lens om de mensenmassa een beetje te verminderen op de foto, het wemelt hier namelijk van de toeristen en dan ga ik aan het experimenteren. Het is namelijk de eerste keer dat ik deze fllter gebruik, dat is dus even klungelen. Natasja scoort intussen wat water voor ons, we voelen de zon namelijk al intens branden hier. Wat een verschil met gisteren. Toen was het overdag ook heerlijk, maar nu is het ronduit warm te noemen, heerlijk!


Na de buitenkant te hebben bewonderd begeven we ons natuurlijk ook naar binnen in de kerk. Voor een donatie van 200 HUF per persoon krijgen we de toegang. Hier kijken we onze ogen uit, wat is de kerk toch eigenlijk enorm rijk...... Het is werkelijk prachtig! Vooral het plafond is opvallend, met een schitterende goudversierde koepel. We sluiten ons bezoek af met een rondje door de kapel, met de oudste en werkelijk schitterende glas-in-lood ramen van het gebouw. We krijgen zelfs -zonder te vragen- van de bewaker toegang tot de aankleedkamer van de hoogwaardigheidsbekleders, daar mag niemand normaal in. Maar hij ziet ons bezig met camera en statief en vind dat wij het alleroudste glas-in-loodraam wel even op de foto mogen vastleggen. Daarna wijst hij ons nog op allerlei bijzondere dingen in de kapel, we lijken wel VIP's. Nu zijn de Hongaren sowieso bijzonder vriendelijk valt ons op, leuk!


Weer buiten kopen we een kaartje voor de toegang tot de koepel van de kerk met het uitkijkplatform, dat hoort er natuurlijk ook bij. Heel luxe mogen we naar boven met een lift, geweldig! Dat scheelt aardig wat trappen. Het uitzicht over de stad is geweldig, leuk om alvast wat te puzzelen over alle gebouwen die we nog gaan bekijken de komende dagen. Het is er niet bijster druk, dus we hebben alle ruimte om uitgebreid foto's te maken en te puzzelen. 



Eenmaal terug beneden merken we dat de honger heeft toegeslagen, en we hebben ook dorst. We gaan op zoek naar een plekje om even bij te komen en maken een rondje in de zijstraat van de basiliek. Er liggen een paar prachtige terrassen, maar die zijn behoorlijk luxe en dus ook prijzig. We kiezen daarom maar voor de Italiaan op de hoek. Zonder groot terras, maar met schappelijke prijzen en een leuk tafeltje aan het open raam. Natasja kiest voor kip met paprikasaus en dat wordt geserveerd met Hongaarse gnochi, qua smaak lijkt dat erg op het Duitse spätzle. Daarbij heeft ze een bordje komkommersalade. Ik kies voor kipfilet met gegrilde groente en een bordje koolsalade. Alles smaakt overheerlijk, de kip is heerlijk gekruid en de salades zijn lekker fris erbij. Goede keuze dus! Ook serveren ze hier zelfgemaakte citroenlimonade en dat is een geweldige dorstlesser. Door alle heerlijkheden kunnen we lekker even bijtanken. Ook komt het mannetje met de hamer even voorbij, het is dus een goed moment om even uitgebreid te pauzeren. 


Na het eten lopen we al fotograferend terug naar de metro. Het oorspronkelijke plan was om de synagoog te bezoeken, aangezien we het statief toch bij ons hebben nu, maar dat plan laten we varen. We hebben zin om lekker buiten te zijn met het fantastische weer. We nemen de metro terug naar het appartement waar we het statief en alle overbodige camera-accessoires uitladen en wat lichter bepakt onze weg vervolgen. We kiezen ervoor om met de historische en misschien wel één van de mooiste tramroutes in Boedapest: lijn 2. Deze rijdt langs de Donau en passeert daarbij enkele grootse bezienswaardigheden. We volgen de route tot het eindpunt bij de Margareth brug. Daar nemen we een ijsje en een milkshake van McDonalds en lopen dan een stukje de brug op voor het uitzicht. Vooral het parlementsgebouw trekt hier de aandacht. Vervolgens nemen we de tram weer terug en stappen uit bij het parlementsgebouw. HIer lopen we in een rondje omheen. Nou ja, rondje, zeg maar gerust ronde. Wat een immens groot gebouw! En wat een bijzondere architectuur. We kijken onze ogen uit. Ook het museum tegenover het parlement trekt de aandacht doordat het mooie gebouw precies het late zonnetje lijkt te vangen. 






Op het grote plein bij het parlement gaat iets gebeuren, we zien een trommel op het plein verschijnen, en 2 militairen die naast de vlag de wacht houden. Maar wat er gaat gebeuren weten we niet...... we wachten dus maar even. Na een paar minuten begint het getrommel en komt er een hele parade militairen het plein op gemarcheerd, en als we blijven kijken zien we dat die de vlag komen neerhalen. Wat een prachtig ritueel om te zien, heerlijk chauvinistisch maar wel bijzonder. Leuke happening om mee te maken in elk geval. 





Gewapend met 2 verse flesjes water uit een nabijgelegen supermarktje begeven we ons vervolgens weer naar de tram, die ons naar het plein bij de Kettingbrug brengt. hier fotograferen we het prachtige Gresham Palace, dat tegenwoordig een hotel is, en de naastgelegen Academie van wetenschappen. En uiteraard vergeten we ook de brug niet, een werkelijk staaltje schone architectuur alweer! En dan dient de honger zich weer aan, en de voeten doen zeer. We kiezen ervoor om te gaan eten op één van de boten die aangemeerd liggen op de Donau en we komen terecht bij Spoon. Leuke plek en heerlijk eten! Natasja geniet er van tonijn in een crème van artisjok en panna cotta als voorgerecht, en reuzengarnalen met ananas en chilisaus als hoofdgerecht. Mijn voorgerecht is een overheerlijke consomé en mijn hoofdgerecht bestaat uit zalm met koolrabi's, en ook die smaakt geweldig. De zalm is perfect mals klaargemaakt, ik geniet ervan. 



Na dit heerlijke eten nemen we de tram weer terug naar ons appartement. Als we uitstappen lopen we via de drogist naar ons appartement. De lucht in Boedapest is zo droog, dat onze voeten heel nodig wat extra verzorging nodig hebben. Maar we hebben pech, Mullers is gesloten. Niet gek natuurlijk aangezien het al ruim na 9 uur is. Maar we hebben geluk in het 24h-winkeltje naast ons gebouw, daar hebben ze een tube handcrème met aloe vera, die doet het vast ook prima op onze voeten. 

Eenmaal terug in het appartement sluiten we de dag af met een drankje, wat chips, de nodige rituelen van batterijen opladen en foto's kopiëren, nog wat schrijven in de blog de planning doornemen: hoe ziet de dag van morgen eruit? Om even na 11 uur gaan we lekker slapen. 













2 opmerkingen:

  1. Wat leuk zo'n mooi weer!
    Mochten jullie tijd hebben, het parlementsgebouw is binnenin ook erg de moeite waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jolanda de Buyzer20 juni 2014 om 09:17

    Klinkt als een heerlijke dag..veel moois gezien ze te lezen. Veel plezier nog!!! Groetjes, Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen