maandag 23 juni 2014

Dag 5: Nationale begraafplaats en uitzicht bij avond

Het bed voelt blijkbaar wel heel erg lekker nu, want we slapen schandalig lang vandaag: pas om kwart voor 11 worden we allebei wakker. Dat hadden we blijkbaar nodig. Nu hadden we gisteren afgesproken dat ik vandaag een rustdag zou inplannen, maar Natasja zou misschien alleen naar de Botanische tuin gaan. Maar ook voor haar voelde het bed te lekker vandaag. Ik heb na de afgelopen dagen echt een rustdag nodig, mijn pijn zit op een hoogtepunt en ik moet even afschakelen, het gaat toch minder goed dan ik had gehoopt. Niet zo heel erg, want we hebben genoeg tijd in Budapest om alles must-see's te zien, wat we schrappen zijn alle opties die we ook op andere plekken kunnen doen.

Als we wakker zijn zorgt Natasja voor het ontbijt terwijl ik met de weblog bezig ben. In de supermarkt vindt ze vandaag een heerlijk brood, dat smaakt goed met de aardbeien en de banaan, en ook nog heerlijke kaas. Daarna gaan we met de planning aan de slag. We willen allebei graag avondfoto's maken, en plannen daarvoor 2 avonden in, vanavond en morgenavond. De overige dingen die we echt nog willen zien plannen we daaromheen. We schrappen wat dingen die op de optie-lijst stonden. 


Daarna ga ik douchen en aankleden, en het is dan al 3 uur als we eindelijk op pad gaan. Als eerst breng ik even de schoenen terug naar de winkel, die zwarte flatjes. Gelukkig ligt de winkel om de hoek van het appartement, het is dus een kleine moeite. Tijdens het winkelen gisteren merkte ik namelijk dat de rits van 1 schoen steeds ongewenst open ging. Ik kan ze dinsdag weer ophalen.

Vervolgens nemen we de metro naar het parlement, we gaan kijken of we daar kaartjes kunnen scoren voor morgen over overmorgen. Dat lukt ons niet, maar we vinden wel een vriendelijke dame die ons uitlegt hoe we het kunnen aanpakken. We durfden het niet online te doen, omdat we dan volgens de site de kaartjes moeten uitprinten, maar volgens de vriendelijke dame is dat niet nodig. Die kaartjes kunnen worden geprint in het museum achter ons. We gaan dus verder op onze route en spreken het af het vanavond nog eens opnieuw te proberen. 

We nemen dan de metro naar de Nationale Begraafplaats, waar we lekker rondwandelen en fotograferen. Volgens de beschrijvingen in de boekjes is het één van de meest bijzonderen begraafplaatsen op het Europese vasteland, en we vinden het inderdaad wel de moeite. Zeker als je zoals wij houdt van dit soort plekjes. Het lijkt eerder een groot park dan een begraafplaats. Het is er immens groot en er zijn mooie landen met bomen omzoomd. Sommige gedeeltes op de begraafplaats hebben een thema, zo komen we een prachtig deel tegen dat net is gerestaureerd en is gewijd aan de Sovjet. Ook zien we een gedenkmuur met een standbeeld waar we kunnen zien dat het met het communisme te maken heeft, en we zien een deel met meer de graven zoals wij dat gewend zijn in Nederland, maar hier is het opvallen dat in het hele kwadrant elk graf is opgesierd met een Hongaarse vlag. Niet zomaar een vlag, maar al deze vlaggen hebben precies in het midden, in de witte baan, een rond gat. Dat heeft vast een betekenis, misschien een protest? Maar we kunnen niet ontdekken wat erachter zit.










Om 6 uur zijn we uitgekeken en nemen we de metro weer terug naar het appartement. We wandelen naar KFC waar we ons avondeten nemen. Dat was erg lekker, vooral ook door de heerlijke mojito. Daarna kleden we ons snel om en nemen opnieuw de metro en de bus. Deze keer staat de Gellert Heuvel op het programma, hier gaan we avondfoto's maken. De uitzichten zijn hier werkelijk prachtig, we vermaken ons prima met statief en camera. We zoeken het mooiste plekje uit en wachten dan tot de lucht mooi blauw kleurt op de foto's. Druk is het hier zeker wel, busladingen vol toeristen worden hier uitgelaten. Op het hoogtepunt zien we zeker 10 grote touringcars geparkeerd staan. 




Het is 10 uur geweest als we ons weer naar de bushalte begeven en de terugweg aanvaarden. We moeten telkens even wachten, ook voor de overstap op de metro. We merken wel dat het niet alleen weekend is, maar ook laat op de avond. Eenmaal 'thuis' is het inmiddels na elven en relaxen we nog even met een glaasje wijn en wat lekkers, en we boeken de kaartjes voor de tour in het parlement morgen. Via een omweg, maar op de normal weg lukt het niet gelijk. Maar door wat experimenteren en proberen vind ik toch een route en kunnen we de kaartjes vastleggen. Morgenmiddag om 3 uur moeten we weer paraat zijn, dat gaat ons vast wel lukken. Om 1 uur gaan we lekker slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten